Biograd – srce kraljevske Hrvatske

19. kolovoza 2022

Biograd na Moru udaljen je svega 15 minuta hoda od Mediteranskog sela San Antonio i nezaobilazna je destinacija za istraživanje povijesno kulturnog nasljeđa.  Iako atraktivan za odmor radi blizine prirodnih atrakcija poput Kornata i Vranskog jezera, otkrijte povijesne intrige pitoresno šarmantnog Biograda na Moru.

Kraljevski grad

Biograd se već tijekom 12. stoljeća etablirao kao sjedište hrvatskih kraljeva i biskupa, a statusni vrhunac je postigao povodom krunidbe hrvatsko-ugarskog kralja Kolomana iz 1102. godine. Stotinjak godina kasnije grad pruža utočište zadarskim izbjeglicama koje bježe pred najezdom Križara, a u kasnijim fazama postojanja (15. do kraja 18. stoljeća) se nosi sa razaranjem budući je u to vrijeme bio teritorijalni dio Mletačke Republike (Venezije) koja je vodila ratove sa Osmanlijskom carstvom.

Biograd, Photo by Tourist Board of Biograd – Discover Biograd

Biograd, Photo by Tourist Board of Biograd – Discover Biograd

Biograd – St. Anastasia Church – Photo by Tourist Board of Biograd – Discover Biograd

Povijesne znamenitosti

Najistaknutija i najviša građevina stare gradske jezgre je Crkva Sv. Stošije, zaštitnica grada.  Sagrađena je sredinom 18. Stoljeća, a posvećena je srijemskoj mučenici Anastaziji (Stošiji).  Crkva sadrži brojne posebnosti, a ističe ju kip svetice zaštitnice na vrhu zabata s čije se pozicije pruža panoramski pogled na cijeli grad.

Crkva Sv. Ante sagrađena je u 19. stoljeću na morskoj obali, na dnu duboko uvučene uvale – Jaza, a nasipavanjem terena i izgradnjom stambenih zgrada u 20. stoljeću crkva je ostala na nižoj razini od okolnog terena. Ova jednobrodna crkva pokrivena je drvenim krovištem dok je polukružna apsida presvođena polukupolom i pokrivena kamenim pločama.

Ostaci bazilike Sv. Ivan Evangeliste su dio priče o benediktinskom samostanu iz 11. stoljeća kojeg je dao sagraditi hrvatski kralj Petar Krešimir IV.  Nažalost, razrušen je do temelja već stotinu godina kasnije prilikom ratnog pohoda kojeg je pokrenula Mletačka Republika (Venezija).  Benediktinci su pobjegli u Šibenika, a nakon nekoliko godina se trajno preselili na otok Pašman, gdje su na uzvisini Ćokovac posjedovali crkvu sv. Kuzme i Damjana.

Biograd – St. Anastasia Church 2 – Photo by Discover Biograd-800×533

Plan Overview of St. John the Baptist Basilica – Photo by Roberta F. as licensed under Creative Commons Solution

Remains of St. John The Baptist Basilica – Photo by Roberta F. as licensed under Creative Commons Solution

Jeste li znali?

  • Pješačke ture će Vam ispričati povijesne intrige starog hrvatskog grada. Čuti ćete pojedinosti o legendama i povijesnim ličnostima, poput Pape Aleksandra III koji je 1177. godine plovio Pašmanskim kanalom, kao i činjenice kako je u istom kanalu sa svojom jahtom boravila i svjetski poznata pjevačica Beyonce Knowles povodom proslave svog rođendana.
  • Potopljen Venecijanski brod iz XVI. stoljeća u sklopu iste ture priča povijesne pojedinosti o čuvenom trgovačkom brodu koji je potonuo 1583. i čija se točna lokacija potonuća nije znala više od 400 godina.
  • Blago sa Venecijanskog broda slučajno otkrivaju Murterski ribari 1967. Godine. Više od 10.000 dragocijenih predmeta danas su dio zbirke  “Teret potopljenog broda iz XVI. stoljeća” u Zavičajnom muzeju Biograda na Moru
  • Zavičajni muzej podignut je na ruševinama srednjovjekovnih zidina pri kraju 18. i početkom 19. Stoljeća, a u sklopu isto je cijeli niz godina djelovao Kotarski sud uspostavljen za cara i kralja Franje Josipa I – 1876. godine. Muzej čuva vrijednu spomeničku baštinu u sklopu zbirki koje uključuju arheološku, etnografsku, povijesnu, umjetničku i posebnu zbirku “Teret potopljenog broad iz XVI. Stoljeća”

Homeland Museum -Photo by Homeland Museum of Biograd

Homeland Museum -Photo by Homeland Museum of Biograd

Homeland Museum -Photo by Homeland Museum of Biograd

Rezervirajte smještaj

Planirajte svoj odmor te rezervirajte željenu smještajnu jedinicu u Mediteranskom selu San Antonio,
kontaktirajući nas direktno za personaliziranu uslugu rezervacije na mail link info@sanantonio.hr ili +385 91 2849152.

Pogledajte našu ponudu