NP Krka – najosunčaniji slapovi Hrvatske

15. ožujka 2022

Tijekom odmora u Mediteranskom selu San Antonio iskoristite priliku i uputite se na jednodnevni izlet do Nacionalnog parka Krka, jedinstvenog fenomena prirode, udaljenog svega 45 minuta vožnje automobilom.  Otkrijte prirodne ljepote jedinstvenog ekosustava nadomak Šibenika te uživajte u šetnjama, izletu brodom i biciklističkim stazama.

Rijeka potopljena morem

NP Krka jedan je od sedam nacionalnih parkova Hrvatske, površinom prelazi 100 četvornih metara, a ime nosi po rijeci koja izvire iz podnožja planine Dinare i ulijeva se u Jadran.  Krka obiluje bočatom vodom, a posebno je zanimljiv efekt estuarija, djelomične potopljenosti rijeke u području parka što je posljedica kontinuiranog podizanja razine mora za 100 metara, procesa koji je započeo prije deset tisuća godina.

Nacionalni park sastoji se od 7 sedrenih slapova obavijenih krškom ljepotom, a uključuju: Bilušića buk, Brljanski slap, Manojlovac, Rošnjak, Miljacka, Roški slap i Skradinski buk.  Manojlovac je najviši slap čije sedrene barijere dosežu preko 32 metara, dok je Skradinski buk najduži i sadrži 17 slapova čije se kaskade sastoje od sedrenih barijera, otoka i jezera.

Ljeto je idealno za posjetu nacionalnom parku, radi mogućnosti osvježenja u kristalno čistoj vodi.

Izvor: NP Krka

Među gredama, izvor: NP Krka

Visovačko jezero, izvor: NP Krka

Kako su nastali slapovi? 

Rijeka Krka splet je krških brzica, podvodnih pokrivača, pragova i barijera.  Krka je okružena tvrdim stijenama koje su nekad činile morsko dno.  Cijelo područje Dinarida sastoji se od karbonatnih stijena nastalih taloženjem ljuštura školjkaša.  Topivost karbonatnih stijena u vodi omogućilo je okršavanje, procesa u kojem voda nagriza karbonatne stijene.  Nastale bi pukotine i voda se više nije mogla zadržavati radi čega su nastale špilje i jame.  Obrnuti proces uključuje izlučivanje kalcijevog karbonata koji je stvorio stalaktite i prepoznatljiva sedra u nacionalnom parku Krka.

Krčki slapovi svoj jedinstven oblik mogu zahvaliti brzini strujanja vode, različitim nagibima i građi riječnog korita.

NP Krka

NP Krka

NP Krka

Jeste li znali?

  • Tvrde stijene što okružuju Krku nekoć su činile morsko dno.
  • Krka je dom hidroelektrani Jaruga, prve hidroelektrane u Europi i druge najstarije u svijetu sagrađene u 1895., svega tri dana nakon hidroelektrane na slapovima Niagare.
  • NP Krka je uz Plitvička jezera jedini nacionalni park u Hrvatskoj s jezerima i slapovima.
  • Skradinski buk na rijeci Krki najduža je sedrena barijera u Europi.
  • Krka je postao nacionalni park 1985. i sedmi je po redu nacionalni park u Hrvatskoj.
  • NP Krka jedno je od najsunčanijih područja u Hrvatskoj s prosječno 2.647 sunčanih sati godišnje

Skradin-NP Krka -autor – Dream Division, izvor TZŽ Šibensko – kninske

Skradin – NPKrka -autor – Dream Division, izvor TZŽ Šibensko – kninske

Skradinski buk – izvor NP Krka

Vidikovac Rogovo – izvor NP Krka

Manojlovac – izvor NP Krka

Manojlovac-izvor NP Krka

Poučne i biciklističke staze

Tijekom dnevnog izleta u NP Krka otkrijte bogatu floru i faunu, kulturne te povijesne znamenitosti korištenjem poučnih staza:  Skradinski buk (1.900 m), Roški slap (1.360 m) i Manastir Krka (2.100 m).  Na većini staza postoje vidikovci kamenih utvrda, a izdvajamo vidikovce kod Bilušić buka, slapa Brljan i u Krnićima Gornjim.

Iskoristite mogućnosti Krka Bike, mreže biciklističkih staza ukupne duljine od 388 kilometara. Staze su kružne i raznolike, jer omogućuju povratak na polazišnu točku bez povratka po istoj stazi.  Park ukupno sadrži 12 biciklističkih staza, od kojih su 3 brdsko-biciklističke (Mountain Bike), 3 su cestovne (Road) i 6 su za ugodnu obiteljsku vožnju (Track).  Staze su obilježene kvalitetnom ciklo-turističkom signalizacijom, a dostupni su materijali s fotografijama, kartama i GPS koordinatama.

Skradinski buk -izvor NP Krka

Skradinski buk -izvor NP Krka

Skradinski buk -izvor NP Krka

Staza Oziđana pećina-izvor NP Krka

Vidikovac Ključica-izvor NP Krka

Skradin-NP Krka-autor – Dream Division, izvor TZŽ Šibensko – kninske

Izleti brodom

Posebna atrakcija koju uključuju svi paketi izletnih obilazaka brodom je otok Visovac, jedinstven lokalitet u Nacionalnom parku Krka, iznimno važan za Republiku Hrvatsku po kulturnim i prirodnim vrijednostima.  Otok sadrži samostan i crkvu koje su u 15. i 16. stoljeću izgradili franjevački redovnici, a posebni su po svojoj bogatoj zbirci vrijednih knjiga, inkunabula te arheološkim zbirkama povijesnog crkvenog ruha i posuđa.   Zbirke sakralnih predmeta su sustavno bile dopremane iz ratom zahvaćenih područja tijekom najezdi Turaka.   Čuvanje kulturne zbirke Visovcu je dao značaj pri očuvanju hrvatskog nacionalnog identiteta.

  • Trajanje izleta: od 1,5h do 4h
  • Lokacije: Visovac, Roški slap, Manastir Krka, Torka te utvrde Trošenj i Nečven.
  • Itinerar: osim razgledavanja franjevačkog samostana, crkve, muzeja iz 15. stoljeća na otoku Visovcu, izlet obuhvaća i obilazak Skradinskog buka i Roškog slapa. Pojedine ture uključuju i posjet manastirima Krka i utvrdama Trošenj i Nečven, duhovnim središtima pravoslavnih vjernika smještenih na pitomom proširenju rijeke Krke zvanom Carigradska draga

Kanjon -izvor NP Krka

Skradin-NP Krka-autor – Dream Division, izvor TZŽ Šibensko – kninske

NP Krka

NP Krka

Visovac -izvor NP Krka

Visovac-autor – Dream Division, izvor TZŽ Šibensko-kninske

Etno prezentacija

U obnovljenim vodenicama NP Krka upoznajte se sa starim načinom života, poput mljevenja žitarica, pranjem i stupanjem sukna, tkanjem torba i prostirki za pod, kovanja potkova, oranjem, sijanjem, vijanjem i pripremom hrane.  Vodenice u Nacionalnom parku Krka predstavljaju predindustrijska postrojenja na rijeci Krki i važan su dio povijesti ruralnog graditeljstva i gospodarske prošlosti.

Izvor NP Krka

Izvor NP Krka

Izvor NP Krka

Rezervirajte smještaj

Planirajte svoj odmor te rezervirajte željenu smještajnu jedinicu u Mediteranskom selu San Antonio,
kontaktirajući nas direktno za personaliziranu uslugu rezervacije na mail link info@sanantonio.hr ili +385 91 2849152.

Pogledajte našu ponudu