5 neprocjenjivih iskustava u NP Paklenica

21. ožujka 2023

Doživite raskoš jedinstvenog krajolika Nacionalnog parka Paklenice, koji je na UNESCO-ovom popisu mjesta svjetske baštine u Europi, a svega je 45 minuta vožnje udaljen od Mediteranskog sela San Antonio. 

Predstavljamo 5 nezaobilaznih iskustava poput1. šetnje po poučnim stazama, 2. obilaska impozantne Manite peći, 3. rekreativnog penjanja na visine veće od 1700m, 4. adrenalinskog uspinjanja po stijenama i 5. posjeti Podzemnom gradu Paklenice.

Glavna prirodna značajka Paklenice je dolina ukupne duljine od 14,5km čiji je kanjon širok svega nekoliko desetaka metara i dubine od 400 m.  Urušeni stijenski blokovi djelomično su zagradili kanjon što je formiralo brzace i manje slapove.

1. Poučne staze

Pješačenje najbolji je način upoznavanja NP Paklenice.  Više od 200 km planinskih staza se prostire kroz nacionalni park i označene su crvenim i bijelim oznakama za lakše kretanje.  Najznakovitija staza Velika Paklenica-Anića luka-Lugarnica vodi od glavnog kanjona u Velikoj Paklenici do planinarskog doma, dok poučna staza Paklarić (550 metara) uključuje i vidikovac idealan za snimanje prekrasnih fotografija.  Staza Pjeskarica (1,5 km) vodi od Pakleničkog mlina prema parkiralištu u kanjonu i idealna je za promatranje jedinstvene flore i faune.

Staza „Kratko putovanje kroz prošlost“ (8 km) uključuje biciklističke i pješačke staze koje prolaze kroz etno sela i prekrasan krajolik, a posebnost je i što poučava i o eri dinosaura.

Dobro je znati:
 • pratite vremensku prognozu i planirajte dovoljno vremena za spuštanje prije mraka. 
 • u turističkom informativnom uredu možete zatražiti i detaljnu brošuru s tiskanim kartama.

Photos by National Park Paklenica

2. Špilja Manita peć

Prostrana i ukrašena impozantnim sigama, Manita peć prvi put je otvorena za javnost 1937. godine i jedina je špilja na prostoru nacionalnog parka koja je otvorena i uređena za posjet.

Špiljske sige su zanimljivog oblika i razlikuju se prema obliku i načinu postanka, a najčešći tipovi su stalagmiti, stalaktiti, sigasti stupovi (stalagnati) i špiljske kamenice (kaskade). Neki od tih ukrasa dobili su imena po svojim zanimljivim oblicima, primjerice kaciga, orgulje i vještica.

Životinjski svijet: U dosadašnjim istraživanjima utvrđeno je 52 vrsti beskralješnjaka od čega 20 žive isključivo u podzemnom okolišu špilje, bez mogućnosti preživljavanja izvan iste radi izostanka pigmenata i organa vida koje kompenziraju razvijenim osjetilima mirisa, okusa i dodira.  Brojni poznati europski biospeleolozi su istraživanjem špilje otkrili nove vrste poput lažištipavca Chthonius radjai i račića Bogidiella sketi.

Dobro je znati:
 • Ulaz u špilju se nalazi na 570 m nadmorske visine, a trajanje uspona je oko 1,5h.
 • Obilazak špilje je pod stručnom pratnjom vodiča i traje 30 minuta
 • Preporučuje se slojevita odjeća, radi temperature od oko 9°C
 • Psi ne mogu boraviti u špilji radi osjetljivog špiljskog ekosustava i obilaska u grupi
 • Za obilazak špilje je potrebno kupiti ulaznice ispred samog ulaza u špilju, a naplata je isključivo u gotovini.
 • Redovni termini za razgled špilje Manite peći su:
  • Travanj – subotom od 10:00h do 13:00h
  • Svibanj, listopad, lipanj – ponedjeljkom, srijedom i subotom od 10:00h do 13:00h
  • Srpanj, kolovoz, rujan – svaki dan od 10:00h do 13:00h

Photos by National Park Paklenica

3. Rekreacija iznad 1.700m

Vaganski vrh

 • Visina: (1757 m/nv) – najviši u NP Paklenica i planine Velebit
 • Što vidjeti: 150km udaljen Risnjak,  110 km udaljeni Klek i 105 km daleki Troglav, najviši vrh Dinare.

Vrh Liburnije

 • Visina: (1709 m/nv)
 • Što vidjeti: prekrasan pogled na cjelokupni arhipelag srednjeg Jadrana
 • Oprez: uspon je strm i zahtjevan i preporuča se samo iskusnim planinarima u odličnoj fizičkoj kondiciji.

Photos by National Park Paklenica

4. Penjališta

Nacionalni park Paklenica je među najatraktivnijim i najpoznatijim penjačkim centrima diljem Europe. Zahvaljujući blizini morske obale, svoj aktivni odmor možete kombinirati s mnoštvom sportova na vodi. Na pakleničkom penjalištu postoji oko 500 opremljenih i uređenih smjerova različitih težina i dužina (ocjene od 3 do 8b+) za različite razine rekreacijskih afiniteta i sportskih vještina.

Dobro je znati:
 • Penjači s malom djecom: najveći broj kratkih sportskih smjerova nalazi se u Klancima, najužem dijelu kanjona Velike Paklenice s laganim pristupom 
 • Najpoznatija stijena za penjanje u Paklenici je Anića kuk s ukupnom duljinom smjerova od 350m različitih karakteristika:  od neopremljenih, tehničkih, modernih i dugih sportskih smjerova.
 • Glavna penjačka sezona u Paklenici počinje u proljeće i traje do kasno u jesen, a najpoznatiji tradicionalni skup penjača, Big Wall Speed Climbing se održava oko 1. svibnja i popraćen je nizom događanja i natjecanja.

Photos by National Park Paklenica

5. Podzemni grad Paklenice

Dugo čuvana tajna sve do 1991. godine su podzemni tuneli u kanjonu Velike Paklenice.  Zvani su „Bunkeri“ i Jugoslavenska vojska ih gradila u razdoblju od 1950. i 1953. kao vid posebnog programa zaštite zbog političke krize sa Sovjetskim savezom.  Prostor je u razdoblju između 2000. i 2016. kompletno renoviran i danas  u njemu možete posjetiti:

 • Svjetlosni tunel dočarava priču o planini pomoću svjetlosnih i zvukovnih efekata potaknuti vašim pokretima
 • Posjetiteljski centar u kojem možete istražiti, naučiti te doživjeti prirodna i kulturna bogatstva Velebita i Paklenice
 • Mali centar penjanja u sklopu multifunkcionalne dvorane sadrži umjetnu stijenu na kojoj vaši najmanji mogu napraviti svoje prve penjačke pokrete, dok se na ekranima na zabavan i interaktivan način upoznaju sa tehnikama i slušaju iskustva poznatih penjača

Photos by National Park Paklenica

Rezervirajte smještaj

Planirajte svoj odmor te rezervirajte željenu smještajnu jedinicu u Mediteranskom selu San Antonio,
kontaktirajući nas direktno za personaliziranu uslugu rezervacije na mail link info@sanantonio.hr ili +385 91 2849152.

Pogledajte našu ponudu