Jesenske boje Biograda

24. listopada 2021

Biograd na Moru udaljen je svega 15 minuta hoda od Mediteranskog sela San Antonio i nezaobilazna je destinacija za parove u potrazi za romantičnim skrovištima, uživanjem u povijesno kulturnim nasljeđem i otkrivanju izvrsne gastronomije.

U srcu prirodnih oaza ljepote

Biograd se prostire duž obale i poluotoka s nizom prekrasnih plaža i neponovljivim pogledom na zalaske sunca iznad Pašmanskog kanala i očaravajuće Kornate. U neposrednoj blizini u smjeru istoka nalazi se jedinstven prirodni fenomen Vransko jezero.

Biograd – photo by TZ grada Biograda

Kornati

Plaža Soline – photo by TZ grada Biograda

Zaštićene gustom borovom šumom, biogradske šljunčane i pješčane plaže poput plaže Dražica i Soline su neopisivo prostrane i lijepe. Zahvaljujući izvrsnoj uređenosti, čistoći i kvaliteti, Dražica je 2006. godine stekla status Plave zastave. Tijekom kasnog ljeta i rane jeseni, i dalje su dostupni tečejavi ronjenja i istraživački izleti podmorja u izvedbi lokalnog ronilačkog kluba smještenim na Dražici.

Najznačajnija prirodna atrakcija je Nacionalni park Kornati, raskošan arhipelag sastavljen od 150 otoka, otočića, hridi i rtova, okruženim kristalno čistim morem. To je mjesto netaknute i fascinantne prirode. Iz Biograda su organizirani svakodnevni izleti jedrenja, a tijekom ljetnih mjeseci i rane jeseni, iste ture uključuju povremene stanke za kupanje.
Izleti u doba jeseni idealni su za pješački obilazak i istraživanje brojnih kornatskih vidikovaca, a fotografijom moguće je ovjekovječiti moćni prikaz suživota čovjeka i neukrotive prirode, poput brojnih kamenih utvrda, crkvica, solana, suhozida, maslinika i utvrda.

Jeste li znali ?
Kopneni dio Nacionalnog parka Kornati je u potpunom privatnom vlasništvu mještana obližnjeg otoka Murtera.

Preporuka aktivnosti

  • Istražite raznolikost podmorja uz poseban tečaj ronjenja
  • Jednodnevni izleti jedrenja duž Kornatskog otočja
  • Vožnja biciklom ili Kayaking oko Vranskog jezera – više o Vranskom jezeru

Jedrenje

Plaža Dražice – photo by TZ grada Biograda

Nacionalni park Kornati

Povijesno i kulturno nasljeđe

Biograd je hrvatski kraljevski grad koji je u 11. stoljeću bio sjedište hrvatskih kraljeva i biskupa. Svoj vrhunac dosegao je 1102. prilikom krunidbe hrvatsko-ugarskog kralja Kolomana. Stotinjak godina kasnije grad pruža utočište zadarskim izbjeglicama koje bježe pred najezdom Križara, a u kasnijim fazama postojanja (15. do kraja 18. stoljeća) se nosi sa razaranjem tijekom ratova između Osmanlijskog carstva i Mletačke Republike (Venezcije) pod čijom je teritorijalnom ingerencijom tada pripadao Biograd.
Preporuka: Posjetite i istražite bogatu zbirku burne i bogate povijesti srednjovjekovne povijesti Biograda u Zavičajnom muzeju. Posebna atrakcija muzeja je blago s potpoljenog mletačkog broda iz 16. stoljeća.

Kulinarska raskoš seoskih gospodarstva

Specijaliteti poput plate s dalmatinskim pršutom i sirom, ribljom juhom, hobotnice ispod peke i fritule su delicije s potpisom srednjo dalmatinskog podneblja.
Seoska obiteljska gospodarstva su najbolji ambasadori dočaravanja mirisa, okusa gastronomske tradicije u okolici Biograda. Uz ukusan zalogaj, čašu dalmatinskog vina i prirodu poslušajte obiteljske priče domaćina, te razgledajte stare kamene kuće s tragovima povijesti.
Preporuka: Mićanovi dvori, OPG Odžaković, Vrata Velebita, Kuća dalmatinskog pršuta, Vina Vrsaljko te vinarije Bačić i Kaštelanac.

Jedinstven jesenski događaj

Spojite ugodno s korisnim, te posjetite Biograd Boat Show, jedinstven i najveći srednjoeuropski nautički sajam. Sajam godinama oduševljava zaljubljenike u bijela jedra i strastvene ljubitelje plovidbe tijekom mirnih jesenskih dana. Biograd na moru posjeduje dvije marine i kao takav je važan nautički centar. Sajam godišnje okuplja preko 600.000 gostiju iz ugostiteljske, agencijske i industrije doživljaja. Sajam okuplja organizatore i stručnjake iz brodogradnje i nautičkog turizma, a Biogradski sajam je i član svjetskog udruženja organizatora nautičkih sajmova (IFBSO) i moćnih nautičkih destinacija poput Genove, Amsterdama, Stockholma, Miamia i Londona.

Oven roasted octopus

Nature Park Vrana Lake – photo by Milan Miso Lakic

Fritters

Rezervirajte smještaj

Planirajte svoj odmor te rezervirajte željenu smještajnu jedinicu u Mediteranskom selu San Antonio,
kontaktirajući nas direktno za personaliziranu uslugu rezervacije na mail link info@sanantonio.hr ili +385 91 2849152.

Pogledajte našu ponudu