Kornati – blizina raja s razglednice

14. prosinca 2021

Sa obale plaže Dražica nadomak mediteranskom selu San Antonio golim okom pruža se pogled na Nacionalni park Kornati, kameni labirint i najrazvedeniju skupinu otoka u Sredozemlju.   Za potpun doživljaj ove oaze ljepote za vrijeme boravka u San Antoniu, preporučuje se izlet brodom s polaskom iz Biograda, prikladnim svim dobnim skupinama poput obitelji, grupama prijatelja, te mladim i starijim parovima.

Pejzaž s Marsa

Kornatski arhipelag od gotovo 90 otoka, otočića i morskih hridi čini fascinantni krajolik, često opisivan  kao pejzaž nalik onom na Marsu.  Neovisno o točki promatranja, bilo iz zraka, s mora ili sa otočkih vidikovaca, svaka oduševljava na svoj način pružajući jedinstven uvid na 216,78 km² kopnene površine ovog savršenog sklada prirode.

Kornatsko otočje jedinstveno je po prošaranim suhozidima koje su podizali murterski težaci od kraja 19. stoljeća nakon što su otkupili većinu zemlje s otoka.  Kameni zidovi služili su kao ograđivanje privatnih parcela i nisu jedin trag ljudske intervencije na izvoran krajolik otočja.  Nekoć puni borovim raslinjem, otoci su tisućljetnim iskorištavanjem ostali obešumljeni i pretvoreni su u kamenjare.

Suprotno prvom dojmu, Kornati su puni života: više od 650 biljnih sorti, među kojima i devet vrsta orhideja, kao i cijeli niz ptica, kukaca, gmazova i leptira nalaze svoj dom u kršnom i škrtom kamenom kraju.

Izleti brodom

Do Nacionalnog parka Kornati i parka prirode Telaščica preporučamo poludnevne ili cjelodevne izlete privatnim gliserom sa skipperom s polaskom iz Biograda.  Tijekom plovidbe prolazi se kraj brojnih otoka poput Pašmana, Žižnja i Žute.  Plovidba najčešće uključuje stanku za kupanje u jednom od uvala kristalno čistog mora, uz snack od svježih namirnica poput brusketa sa paštetom od tune, sira i maslina.

Najveća atrakcija uključuje stanku u Telašćici tijekom koje posjetitelji imaju 1,5h slobodnog vremena za kupanje u slanom jezeru Mir, te šetnju po stijenama od preko 160 m visine sa kojih se pruža prekrasan pogled, idealan za stvaranje foto uspomena s putovanja.  Za vrijeme stanke servira se lagani mediteranski ručak poput dagnji s tjesteninom i umakom od rajčice.

Pojedini izletni programi uključuju stanku na otoku Kornat na kojem možete istražiti tajne utvrde iz 6. stoljeća kao i povijest cijelog arhipelaga.

 • Tipično trajanje izleta: 1 dan (6 do 8 sati)
 • Period raspoloživosti: od sredine ožujka do kraja listopada (ovisno o vremenskim prilikama)
 • Tipična veličina grupe: 4 – 11 osoba

Bottlenose dolphin

Seabed near Telašćica

Reef near Telašćica

Ronjenje i poučne staze

Podmorje Kornata obilno je raznolikim životinjskim i koraljnim vrstama.  Njegova raskoš jedan je od ključnih razloga zbog kojeg su Kornati proglašeni nacionalnim parkom. Tijekom plovidbe preporučujemo ronjenje kako biste istražili ljepote kristalno čistog kornatskog podmorja, a to je moguće s običnom maskom i disalicom, dok je za sveobuhvatnije iskustvo potrebno priključiti se programima profesionalnih ronilačkih klubova.

Na Kornatima se nalaze poučne staze Trtuša i Vela Panitula. Dok Trtuša nudi geološki uvid o otočju, Vela Panitula ilustrira cijeli niz geografskih, meteoroloških, bioloških i tradicijskih posebosti.  Šetnja ovim stazama priča o Kurnatarima, drevnim žiteljima otočja i njihovoj borbi za preživljavanje.  Pojedini izletni aranžmani nude i ovaj oblik istraživanja otočja, idealnim za robinzonski tip izletnog odmora.

Nepoznato o poznatom

 • Najveći otok zove se Kornat po kojem je nazvan cijeli nacionalni park i nastao je od latinske riječi „corona“ znači kruna, odnosno strma litica.
 • Otočni niz Kornata karakteriziraju krune – strme litice okrenuti u smjeru otvorenog mora. Nastale su kao posljedica pucanja i rasjedanja zemljine kore i procesa korozije, erozije i abrazije. Najviša litica visoka je 82 metara sa otoka Klobučara, dok je najdulja 1.350 metara na otoku Mana.
 • Visina najvišeg vrha je 237 metara i nalazi se na otoku Kornatu.
 • Na Kornatima se nalaze najveće kamene slojne vapnenačke plohe na Jadranu, poznate kao Magazinova škrila.
 • Utvrdra Tureta iz. 6 stoljeća je najstarija utvrda na Jadranu i potiče iz bizantskog vremena, a služila je za zaštitu obale i kontrolu plovidbe.
 • Nacionalni park sastoji se od morskog i kopnenog dijela koji je u 100% privatnom vlasništvu još s kraja 19. stoljaća kada su težaci pretežno s otoka Murtera kupili parcele.
 • Duboko prodiranje svjetlosti je omogućilo razvoj raskošnog podmorja bogatim raznovrsnim vrstama riba, rakova, koralja, mekušaca i algi.
 • Dobri dupin ima stanište na Kornatima.
 • Manje poznato je kako su ovčarstvo i maslinarstvo iznimno aktivni – trenutno na otocima boravi oko 2.000 ovaca, a postoji i 18.000 nasada maslina.

Kornati islands

Kornati islands

Rezervirajte smještaj

Planirajte svoj odmor te rezervirajte željenu smještajnu jedinicu u Mediteranskom selu San Antonio,
kontaktirajući nas direktno za personaliziranu uslugu rezervacije na mail link info@sanantonio.hr ili +385 91 2849152.

Pogledajte našu ponudu