Krka i Šibenik

05. listopada 2020

Krka i Šibenik – zapanjujući spoj kulturne i prirodne baštine

Nacionalni park Krka najveći je kompleks sedrenih slaova u Europi dug oko 75 km. Kompleks zapanjuje svojim stazama utkanim u bujnu prirodnu vegetaciju i ljepote koje skrivaju sačuvane ekosustave. Sedreni slapovi, njih čak sedam, su najpoznatiji fenomen rijeke Krke koja je ujedno i prirodni krški fenomen.

Jedan od najljepših slapova je zasigurno Skradinski buk koji slovi za najneobičniji i najljepši slap u ovom nizu. Nalazi se oko 13 kilometara nizvodno od Roškog slapa, odnosno ukupno 49 km nizvodno od izvora. Preko same rijeke je izgrađena staza koji vodi kroz bujnost raslinja i zelenila popraćenog ptičjim pjevom, mirom i tišinom. Ne čudi stoga da je ovo najpoželjnija ruta svima onima koji žele nakratko pojeći od gradske vreve i uživati u svemiru ove mikrocjeline.

Također, putem uz stazu mogu se vidjeti mnogi obnovljeni mlinovi koji su u prošlosti koristili upravo snagu rijeke za pogon, kao i ostaci prve hrvatske hidroelektrane „Krka“ koja je bila u pogonu sve do Prvog svjetskog rata.

Za one malo hrabrije, nisu isključene ni aktivnosti na vodi poput plivanja ili ronjenja, naravno u sigurnosnoj zoni. Posjetiti Krku a ne vidjeti Šibenik je prava šteta, jer mnoštvo organizizranih izleta kombinira upravo ove dvije lokacije, poput primjerice organiziranih izleta iz Biograda.

Šibenik, kao jedan od najstarijih gradova u Hrvatskoj još zvan i „Krešimirovim gradom“ jer se prvi puta spominje u darovnici Petra Krešimira IV. na Božić 1066. g, smješten je na ušću rijeke Krke u Jadransko more. Neizostavan je grad na listi svih posjetitelja zbog svog simbola prepoznatljivosti Katedrale Sv.Jakova. Također je važno napomenuti da je svojom ljepotom i bogatom kulturološkom baštinom privukao i kamere za snimanje serijala „Igra prijestolja“ zbog veličanstvenih kulisa koje se kriju u svakom njegovom kutku. Krka i Šibenik su posebni.

Kristalno čisto Jadransko more, prirodne ljepote i uvale su ono što privlači mnoštvo posjetitelja koji nerijetko bivaju očarani ljepotom i jedinstvenošću krajolika ovog povijesnog grada. Posebno se ističe kanal Sv.Ante koji zapanjuje sa svojih 2000 dužine prirodnih ljepota i krajobraza.

Ploviti jadranskom obalom je najljepši doživljaj za iskusiti, tako ako primjerice nedaleko Šibenika ljetujete u Biogradu, svakako posjetite jedan od ova dva prirodna i kulturološka središta, svakako preporučamo oba.

Rezervacije:

Mediteransko selo San Antonio

Rezervirajte smještaj

Planirajte svoj odmor te rezervirajte željenu smještajnu jedinicu u Mediteranskom selu San Antonio,
kontaktirajući nas direktno za personaliziranu uslugu rezervacije na mail link info@sanantonio.hr ili +385 91 2849152.

Pogledajte našu ponudu