Zadar i Nin

05. listopada 2020

Zadar i Nin – ova dva velebna grada, udaljena svega 15 km jedan od drugog, te 30-ak kilometara od Biograda iz kojeg je organizirana većina izleta ka njima,  svojom ljepotom i arhitekturom pričaju živopisnu jadransku priču već godinama. Neizostavna su destinacija za ljetovanje svima koji čeznu za romantičnim zalascima sunca, koji vole istraživati povijest i tajne skrivene u uskim i živopisnim uličicama obgrljenim gradskim zidinama koje poput čuvara čuvaju svoje tajne i povijest.

Tko još nije čuo za zavodljive melodije zadarskih orgulja koje opijaju sve prolaznike svojim zvucima poput sirena u davnim pričama mornare? Najznačajniji fragmenti povijesti su stvarani na nekadadašnjim Forumima, a danas trgovi u Zadru prenose dijeliće tih fragmenata svojom konciznošću prošaranom urbanošću i skladom.

Krenete li od trgova u smjeru rive, u daljini će vas čekati Pašman i Ugljen, mirno i stoički poput replike egipatske sfinge koja je generacijama rasplamsavala maštu Zadrana. Ono što Zadru daje njegov identitet su gradske zidine koje su pod zaštitom Unesco-a; kako su one nekada štitile grad, tako danas i njih štiti kultura koja osluškuje sve povike i priče koje zidine pričaju svakim kamenom kojim su izgrađene.

Nin u sebi skriva uzbudljivu prošlost, te još uzbudljiviju sadašnjost. U svojoj dugoj prošlosti koja seže unazad 3000 godina, često je stradavao, ali bi se svaki puta izgradio još jači, pričajuči još glasnije o svakom kamenu dinamične prošlosti koja ga danas krasi, a izložena je u muzejima kako bi svatko mogao pročitati tu priču. Nin su u 9.st.  pr.n.e. osnovali Liburni,  a tokom godina je postao političko, vjersko i kulturno središte srednjovjekovne Hrvatske, a također je najstariji hrvatski grad.

Ukoliko krećete na ljetovanje, a u avanturu se možete otisnuti izletom iz Biograda, krenite put Grgura Ninskog, dotaknite mu palac iskušajte svoju sreću jer je Grgur Ninski svrstan u 10 najatraktivnijih simbola sreće. ? Vrijedi probati!

Zadar i Nin slove kao gradovi izvanrednih doživljaja i isprepletene povijesti sa sadašnjošću, iznimne ljepote i bogatog kulturološkog nasljeđa te svakako zaslužuju titulu gradova koji neiscrpno inspiriraju.

Rezervacije:

Mediteransko selo San Antonio

Rezervirajte smještaj

Planirajte svoj odmor te rezervirajte željenu smještajnu jedinicu u Mediteranskom selu San Antonio,
kontaktirajući nas direktno za personaliziranu uslugu rezervacije na mail link info@sanantonio.hr ili +385 91 2849152.

Pogledajte našu ponudu