Nacionalni park Paklenica

05. listopada 2020

NACIONALNI PARK PAKLENICA

Na tek sedamdesetak kilometara od Biograda na Moru, nalazi se Nacionalni park Paklenica koji obuhvaća područje bujičnih tokova Velike i Male Paklenice, i njihove prepoznatljive kanjone okomito urezane u južne padine Velebita. 

Na relativno malom području  ukupne  površine od 95 km² susreće se iznimno bogatstvo geomorfoloških pojava i oblika, raznolik biljni i životinjski svijet, atraktivni krajolici i netaknuta priroda. Unutar parka nalaze se Vaganski vrh na 1.757 metara nadmorske visine i vrh Sveto brdo na 1.753 metara nadmorske visine. 

Put pod noge

Najbolji način da doista upoznate Paklenicu je pješačenje. Na području Parka postoji gotovo dvjesto kilometara staza i puteva, a svi su obilježeni tablama i markirani planinarskim oznakama. Staze namjenjene turističkom obilasku vode iz kanjona Velike Paklenice do špilje Manite peći, šumarske kuće „Lugarnice“ i planinarskog doma. One zahtjevnije, planinarske staze, vode do najviših velebitskih vrhova.

Za obitelji, osobito je interesantna špilja Manita peć – jedina špilja na prostoru Parka koja je otvorena i uređena za posjet. Ulaz u špilju nalazi se na 570 m nadmorske visine, a za uspon od parkirališta u Velikoj Paklenici do nje trebati će vam oko sat i pol. Svojom prostranošću i  špiljskim ukrasima oduševljava posjetitelje još od davne 1937. godine, kada je, nakon uređenja staze, otvorena za posjetitelje. Špilja Manita peć odlikuje se i bogatstvom podzemne faune kao i raznim vrstama šišmiša.

Penjački smjerovi

Nacionalni park Paklenica najznačajniji je hrvatski penjački centar. Glavna penjačka sezona u Paklenici počinje u proljeće i traje do kasne jeseni. Blizina morske obale i Paklenička rivijera čine ga idealnim mjestom za kombinaciju penjanja i sportova na vodi. Pakleničko penjalište uređeno je u karbonatnim stijenama sa šeststotinjak opremljenih i uređenih smjerova različitih težina i dužina, pa tako svaki ljubitelj penjanja može pronaći nešto za sebe.

Najveći broj kratkih sportskih smjerova nalazi se u Klancima – najužem dijelu kanjona Velike Paklenice. Ovi smjerovi su, zbog laganog pristupa, pogodni i penjačima s malom djecom. Najpoznatija stijena za penjanje u Paklenici je Anića kuk, u kojemu se nalaze i do 350 m dugi smjerovi različitog karaktera, od neopremljenih, preko tehničkih, do dugih sportskih smjerova. Penjačima su privlačne i stijene Debelog kuka, Velikog Ćuka, Kuka od Skradeline i Kukova ispod Vlake.

Zašto ne biste jedan dan svoga odmora proveli u ovom velebitskom raju? Informacije o tome kako doći do Nacionalnog Parka Paklenica možete pronaći na recepciji Mediteranskog sela San Antonio.

Rezervirajte smještaj

Planirajte svoj odmor te rezervirajte željenu smještajnu jedinicu u Mediteranskom selu San Antonio,
kontaktirajući nas direktno za personaliziranu uslugu rezervacije na mail link info@sanantonio.hr ili +385 91 2849152.

Pogledajte našu ponudu