Telašćica – dragulj Dugog otoka

05. listopada 2020

Park prirode Telašćica nalazi se na jugiostočnom dijelu Dugog otoka gdje se kroz plavetnilo mora i zelenilo bujne vegetacije proteže na 70.5 km2. Još davne 1988. ova simfonija suprotnosti proglašena je Parkom prirode upravo zbog različitosti koje u njoj tako skladno bivaju. Nalazi se kakvih 15-ak NM od Biograda stoga ne čudi da ljetovanje i većina izleta uporišnu točku pronalaze upravo u Biogradu.

Svi romantičari će zasigurno pronaći svoj put do predivnih i mirnih plaža uvale Telašćice, što je za ljetovanje uvijek dobar odabir, dok će se oni željni adrenalina i malo „boljeg“ pogleda  zaputiti prema strmim klifovima visine do 161 m koji se nadviru nad uvalom poput čuvara te plave utopije. Najpoznatiji od njih je „Strmac“ koji u sebi skriva pravo bogatstvo flore i faune karakteristične za taj kraj. Na njegovim obroncima se  mogu pronaći endemične vrste školjkaša kao i pravo bogatstvo morskog svijeta. A nije ni tajna da je voda uz Strmac draga i dupinima. Tko bi im zamjerio? Telašćica je posebna… ?

Ono što se smatra prirodnim fenomenom ove skladne simfonije suprotnosti je i „Jezero Mir“ koje je svoje mjesto pronašlo na uskom dijelu između uvale i otvorenog mora još za vrijeme ledenog doba nakon kojeg se krška depresija napunila morem i stvorila najljepši fenomen koji poput perli u nizu krasi dragulj Dugog otoka. Uz ljepotu ga krasi i titula ljekovitog slanog jezera.

Telašćica je okružena s 13 otoka i otočića tako da će nautičari i svi oni željni aktivnosti na vodi poput ribolova, ronjenja ili krstarenja ovim malim rajem pronaći svoje mjesto pod suncem. A i njih će, kao i Telašćicu, čuvati dični Strmec koji svojom snagom i visinom oduzima dah. Organizirani izleti iz Biograda imaju svakojake programe, tako da će svaki avanturist pronaći nešto za sebe.

Nezaboravne panorame u suton ili ljeskanje mjesečine na mirnoj pučini uz Biograd koji nestaje u daljini i pokoji val, te miris zelenila i vegetacije koji prekrivaju stope prvih, nama bližih, civilizacija na Telašćici su svakako uspomene koje valja skupiti i iskusiti svim čulima. U Maloj Proversi se kriju arheološki ostaci rimskih građevina, a crkva Ivana u Stivanjem polju je jedna od predromaničkih crkvica koja svjedoči posjećenosti i napučenosti ovog kraja od davnina.

Doći do Telašćice nije teško, kopnenim putem pratite put Dolca, a što se mora tiče, svjetionik Vela Sestrica će kazati put koji svakako vodi ka Veloj i Maloj Proversi. Izleti se organiziraju iz obližnjih mjesta poput Biograda ili Zadra, a na vama je odabrati kojom rutom poći i do Telašćice doći! Ukoliko se ipak odlučite poći putem mora, organizirani su svakodnevni izleti iz Biograda brodom koji plove određenom rutom i svakako pozdravljaju Stmec i plove Mirom uz budno oko Vele Sestrice.

Rezervacije:

Mediteransko selo San Antonio

Rezervirajte smještaj

Planirajte svoj odmor te rezervirajte željenu smještajnu jedinicu u Mediteranskom selu San Antonio,
kontaktirajući nas direktno za personaliziranu uslugu rezervacije na mail link info@sanantonio.hr ili +385 91 2849152.

Pogledajte našu ponudu