Nacionalni park Kornati

05. listopada 2020

Ugniježđen u središnjem dijelu hrvatskog Jadrana, baš na mjestu susreta šibenskih i zadarskih otoka, nacionalni se park Kornati prostire duž jedinstvene skupine otoka koji su idealni za cjelodnevni izlet s polaskom iz Biograda na Moru.

Jedi, plivaj, voli

Kornatski otoci dio su najrazvedenijeg arhipelaga na Mediteranu, s više od stotinu nenaseljenih otoka, stjenovitim otočića i plitkih grebena. Zbog izuzetne ljepote krajolika, raznolikosti obale i bogatog podmorskog ekosustava, 1980. godine veći je dio kornatske pomorske zone proglašen nacionalnim parkom. Zauzima površinu od oko 220 km2 i uključuje 89 otoka, otočića i hridi, kao i obalu u dužini od oko 238 km.

Lojena, poznata i kao biser Kornata, pješčana je plaža koja se nalazi na jugozapadnom dijelu otoka Levrnaka. Ova očaravajuća bijela šljunčana plaža okružena je kristalno čistim morem i savršeno je mjesto za kupanje, ronjenje i opuštanje. Ljubitelji hrane uživat će u lokalnom restoranu gdje ćete moći iskušati riblje specijalitete i jela od svježih morskih plodova.

Vrulje je najveće selo na kornatskom arhipelagu. Iako Vrulje nisu stalno naseljene, oko 50 obitelji koje žive na otoku Murteru povremeno odlaze do imanja na otoku Kornatu gdje se brinu za svoje masline. Kornat je i službeni ulaz u nacionalni park Kornati.

Još jedan dio kornatskog arhipelaga koji ne smijete zaobići svakako je otočić Žut, smješten između Pašmana i Kornata. Strma i razvedena obala pomalo ostavlja dojam robinzonskog mjesta ali i pruža dobro skrovište ribarskim brodicama i malim jedrilicama. 

Dobro nam došle filmske zvijezde!

Doslovno najslavniji otok u Nacionalnom parku Kornati je m Mana. Otok je “glumio” u uspješnici iz 1950. godine „Bijes mora“ u kojem su zapažene uloge ostvarili Maria Schell, Cliff Robertson i Cameron Mitchell. Kako bi oponašao grčko ribarsko selo, redatelj je naredio izgradnju kamenih zgrada koje su tamo ostale do danas – baš za nas kako bismo uživali u nevjerojatnoj prirodi dok se pretvaramo da smo zvijezde koje lutaju filmskim setom.

Najjednostavniji način da se dokopate kornatskih otoka je brodom koji će vam naš tim u San Antoniju pomoći unajmiti u biogradskoj marini. Brojni kornatski usponi nude nezaboravne vidike poput neobičnih geoloških i geomorfoloških pojava koji će vam zasigurno dugo ostati u sjećanju. Kornati usponi nisu naročito strmi, međutim valja imati na umu da podnevno sunce može svaki izlet učiniti prilično nepodnošljivim. S toga, ponesite pokrivala za glavu, kreme za sunčanje, sunčane naočale i puno puno tekućine, jer na kornatskim otocima ima vrlo malo hlada.

Rezervirajte smještaj

Planirajte svoj odmor te rezervirajte željenu smještajnu jedinicu u Mediteranskom selu San Antonio,
kontaktirajući nas direktno za personaliziranu uslugu rezervacije na mail link info@sanantonio.hr ili +385 91 2849152.

Pogledajte našu ponudu