9 zanimljivosti o Biogradu na moru

21. studenoga 2022

Okolica Biograda na moru pruža odmor iz snova poput aktivnog odmora u prirodi ili istraživanju kulturnog i povijesnog nasljeđa.  Jeste li znali da je Biograd bio povijesno sjedište hrvatskih kraljeva, da je okružen je s 3 nacionalna parka i 2 parka prirode ili da se nalazi nadomak najvećeg adrenalinskog parka u ovom dijelu Europe? Donosimo 9 zanimljivih činjenica o Biogradu.

1. Srce kraljevske Hrvatske

Biograd je već tijekom 12. stoljeća postao sjedište hrvatskih kraljeva i biskupa, postigavši statusni vrhunac povodom krunidbe hrvatsko-ugarskog kralja Kolomana iz 1102. godine. Stotinjak godina kasnije grad pruža utočište zadarskim izbjeglicama koje bježe pred najezdom Križara, a od 15. do kraja 18. stoljeća se nosi sa razaranjem budući je u to vrijeme bio teritorijalni dio Mletačke Republike (Venecije) koja je vodila ratove sa Osmanlijskim carstvom.  Više o povijesti i znamenitostima Biograda pročitajte na poveznici.

Biograd – St. Anastasia Church – Photo by Tourist Board of Biograd – Discover Biograd

Biograd, Photo by Tourist Board of Biograd – Discover Biograd

Homeland Museum -Photo by Homeland Museum of Biograd

2. Okružen s 3 nacionalna parka i 2 parka prirode

Biograd na moru nalazi se nadomak Nacionalnim parkovima Kornati, Paklenica, Krka te parkovima prirode Vransko jezero i Telašćica.  Detaljniju preporuku za posjet

Vransko jezero: Vidikovac Kamenjak, photo by Milan Mišo Lakić

Vransko jezero

Nacionalni park Paklenica

NP Krka

Manojlovac – izvor NP Krka

Kanjon -izvor NP Krka

Nacionalni park Kornati: Park prirode Telašćica

Nacionalni park Kornati

Nacionalni park Kornati

3. Najveći Fun Park u ovom dijelu Europe

Fun Park Biograd najveći je tematsko-zabavni park u Hrvatskoj u ovom dijelu Europe, broji 26 atrakcija u stalnoj postavi, 4 objekta s ponudom hrane i pića, a posebnost njegove ponude su tematski dnevni i vikend programi poput koncerata, disco pjena partija, vatrometa, tombola i natjecanja u jahanju bika, te pucanju iz luka i strijele.

Fun Park Biograd pruža fun overdose efekt u svakom pogledu i dijeli se na istraživačke, adrenalinske i virtualne atrakcije.  Više informacija o atrakcijama parka pronađite na poveznici.

Big Blue Roller coaster

Panorama Fun Park

Adria Eye

Pirate Bay

Giant Transformer

Atlantis Water Slide

4. Uređene plaže s prirodnom ljepotom bez premca

Obližnje plaže Dražica i Soline slove za neke od najljepših, najuređenijih i sadržajno najbogatijih plaža u Srednjoj Dalmaciji.  Pijesak, šljunak, čistoća mora, uređenost plaža, borova šuma, sportske aktivnosti i bogata ponuda beach snacka zajednički su nazivnik tim plažama.

Osim zajedničkih atributa čistoće, pristupačnog terena, uređenosti i bogatih sportsko gastronomskih sadržaja, plaže sadrže vlastite posebnosti za ljubitelje ronjenja na plaži Dražica, sadržaje za djecu poput tobogana ili Aqua Parka.  Za više opisnih karakteristika plaža pogledajte poveznicu.

Dražica Beach, photo by Tourist Board of Biograd

Soline Beach, photo by Tourist Board of Biograd

Dražica Beach – Photo by Tourist Board of Biograd

5. Seoska gospodarstva

Obiteljska gospodarstva na selu su najbolje čuvana tajna nadomak Biogradu i ambasadori su mirisa i okusa gastronomske tradicije. Uz ukusan zalogaj, čašu dalmatinskog vina i prirodu poslušajte obiteljske priče domaćina, te razgledajte stare kamene kuće s tragovima povijesti.  Preporučujemo Mićanove dvore, OPG Odžaković, Vrata Velebita, Kuća dalmatinskog pršuta, Vina Vrsaljko te vinarije Bačić i Kaštelanac gdje možete kušati specijalitete poput plate s dalmatinskim pršutom i sirom, ribljom juhom, hobotnice ispod peke i fritule su delicije s potpisom srednje-dalmatinskog podneblja.

Fritters

Nature Park Vrana Lake – photo by Milan Miso Lakic

Oven roasted octopus

6. Biograd Boat Show

Biograd Boat Show, jedinstven je i najveći srednjoeuropski nautički sajam. Sajam godinama oduševljava zaljubljenike u bijela jedra i strastvene ljubitelje plovidbe tijekom mirnih jesenskih dana. Biograd na moru posjeduje dvije marine i kao takav je važan nautički centar. Sajam godišnje okuplja preko 600.000 gostiju iz ugostiteljske, agencijske i industrije doživljaja te mnoštvo organizatora i stručnjaka iz brodogradnje i nautičkog turizma.

7. Potopljen Venecijanski brod iz XVI. stoljeća

Potopljen Venecijanski brod iz XVI. stoljeća priča povijesne pojedinosti o čuvenom trgovačkom brodu koji je potonuo 1583. i čija se točna lokacija potonuća nije znala više od 400 godina. Blago sa Venecijanskog broda slučajno otkrivaju murterski ribari 1967. Godine. Više od 10.000 dragocjenih predmeta danas su dio zbirke  “Teret potopljenog broda iz XVI. stoljeća” u Zavičajnom muzeju Biograda na Moru.

8. Aktivan i adrenalinski odmor

Park prirode Vransko jezero jedinstven je prirodan fenomen koji ujedno pruža neponovljivu istraživačko-sportsku avanturu.  Iskusite park laganom vožnjom duž 40 km duge biciklističke staze oko jezera na kojoj možete doživjeti prizore veličanstvenog spleta boja s neodoljivim mirisima divljih biljaka i zamamnom aromom ljekovite kadulje.  Dio staze će Vam pružiti utočište u svježini borove šume tik uz jezero. Ostale aktivnosti prikladne za parove, prijatelje ili obitelji uključuju: adrenalinski park za djecu i mlade, kayaking po jezeru, promatranje ptica, poučne staze uz vodiča, sportski ribolov i domaće delicije u kušaonici Kamenjak.  Za više informacija o biološkim jedinstvenostima jezera, pogledajte poveznicu.

Vrana Lake

Protected bird species, photo: Iva Rogić

Cycling trail at Vrana Lake

9. Jedinstven smještaj – Mediteransko naselje San Antonio

 Mediteransko selo San Antonio je naša vizija kvalitetnog boravka tijekom odmora radi svoje makro i mikro lokacije.  Osim blizine povijesnom gradu, nacionalnim parkovima, parkovima prirode i ostalim atrakcijama, San Antonio pruža neviđen komfor radi svoje konfiguracije. Selo je šarmantna zbirka udobnih kamenih kućica skrivenih među stoljetnim borovima čiji smirujući miris prati cvrkut ptica i cvrčaka. Iako mirna i tiha, skupina od 69 kućica prostire se na površini od 17.000 četvornih metara. Naselje je udaljeno svega 300 m od prekrasne plaže Dražica.

Prijateljski i udoban bazen s kristalno čistom vodom predstavlja središnje mjesto okupljanja u naselju gdje će se vaša djeca zabavljati, dok vi uživate u omiljenom koktelu.  Kamene kućice u čistoj prirodi nude moderne značajke komfora, poput prostrane spavaće sobe, kupaonice s tušem ili kade i terase sa prostorom za sjedenje. Obiteljske jedinice sastoje se od dvije spavaće sobe koje dijele kupaonicu i terasu.

Jednostavne, pristupačne, ali i autentične kulinarske delikatese su dodatni atributi kuhinje u naselju San Antonio. Smješten u središtu sela, restoran koristi organski uzgojene namirnice unutar širokog spektra hrvatskih i međunarodnih morskih i mesnih specijaliteta.

Central swimming pool in the Mediterranean Village of San Antonio

Mediterranean Village of San Antonio

Surrounding – Mediterranean Village of San Antonio

Mediterranean Village of San Antonio

Dražice Beach

Mediterranean Village detail

Rezervirajte smještaj

Planirajte svoj odmor te rezervirajte željenu smještajnu jedinicu u Mediteranskom selu San Antonio,
kontaktirajući nas direktno za personaliziranu uslugu rezervacije na mail link info@sanantonio.hr ili +385 91 2849152.

Pogledajte našu ponudu