Vransko jezero

05. listopada 2020

VRANSKO JEZERO

Nedaleko kraljevskog grada Biograda na Moru, tek pokoji kilometar niz Jadransku magistralu u smjeru sjeverne Dalmacije, naići ćete na prirodni fenomen blizine dva jednako lijepa, a opet, toliko različita plavetnila. S jedne strane otvara se razvedena jadranska obala, a sa druge puca pogled na najveće prirodno jezero u Hrvatskoj i jedno od rijetkih, gotovo netaknutih prirodnih staništa ptica vodarica – Vransko jezero.

Jedinstvene biciklističke staze

Park prirode “Vransko jezero” proteže se na 57 km2 od čega se najveći dio, odnosno nešto više od 30km2, odnosi na jezero položeno u pravcu sjeverozapad-jugoistok, paralelno s morskom obalom od koje je mjestimično udaljen manje od kilometra. Ono je zapravo kraško polje ispunjeno boćatom vodom i predstavlja kriptodepresiju što ga čini jedinstvenim u Hrvatskoj ali i na širem europskom prostoru.

Oko Vranskog jezera proteže se više od 50 km biciklističkih staza koje se međusobno razlikuju težinom kao i krajolikom kroz koji prolaze. Najčešća biciklistička ruta započinje u mjestu Vrana kod mjesne crkve od kuda se staza penje na brdašce Majdan koje nadgleda čitav Ornitološki rezervat Vranskog jezera, pa nastavlja sjevernom obalom jezera u smjeru jugoistoka.

Zalazak kao suvenir

Posjet vidikovcu “Kamenjak” koji se nalazi točno iznad polovine jezera i koji nudi neopisivo predivan pogled na čitavo jezero, na otok Pašman, na Murter i na otoke Nacionalnog parka Kornati, savršen je izlet za cijelu obitelj i sve generacije. Ukoliko se tamo zateknete pred zalazak sunca, doživjeti ćete igru neopisive palete boja, sunca, odsjaja i vode koja oduzima dah. Do vidikovca “Kamenjak” dolazi se obilaznim putem kroz mjesta Radašinovci i Bakovici, a sam uspon na vidikovac predstavlja odličnu priliku za laganu 45-minutnu šetnju ili nešto kraću vožnju biciklima.

Mediteransko selo San Antonio, smješteno nedaleko centra grada Biograda na Moru, idealna je startna pozicija za vaše šetnje ili izlete biciklom. Naše vam ljubazno osoblje stoji na raspolaganju sa svim informacijama i odgovorima na pitanja, te najboljim savjetima.

Rezervirajte smještaj

Planirajte svoj odmor te rezervirajte željenu smještajnu jedinicu u Mediteranskom selu San Antonio,
kontaktirajući nas direktno za personaliziranu uslugu rezervacije na mail link info@sanantonio.hr ili +385 91 2849152.

Pogledajte našu ponudu